Skip to main content
ANETTE LUDIKHUIZE - COACHING & TRAINING

Ben jij ook toe aan (werk)geluk?

Ik neem je mee in wat (werk)geluk is en hoe je dat voor jezelf zou kunnen realiseren.

Ook ik ben wel eens moe en gestrest na een dag werken ook al heb ik veel kennis over stres en Burn-out. Niets menselijks is mij vreemd.

Hoe dan? Is tegenwoordig een veel gehoorde uitspraak.

Wat is het dan?

Ken je dat, dat je aan het eind v.d. werkdag denkt, is de dag al om??? Dan zat je waarschijnlijk in ‘de flow’ de hele dag. Wat zoveel zegt als: ‘je was bezig met werk dat je voldoening en uitdaging bracht, werk waar je blij van werd, waarmee je iets toevoegt aan bijvoorbeeld het welzijn van de leerlingen die je les mag geven. Het is werk waarbij je je sterke kanten inzet en wat zorgt dat jij je goed, voldaan, tevreden voelt.

Ken je dat, dat je halverwege de middag denkt, oh…. Nog 2 uur te gaan en dan ben ik pas vrij. Je voelt je als een uitgeknepen citroen. De energie waarmee je de dag begon is al helemaal op. Je loopt eens naar de koffiemachine in de hoop dat de cafeïne-shot, je het laatste deel v.d. (werk)dag nog door kan slepen. Vaak is dit een teken van het feit dat je iets aan het doen bent die dag, wat je veel energie kost. Het schiet maar niet op, je wordt van dit werk niet blij, ook al zou het kunnen zijn dat, als dit karwei geklaard is, je een collega of anderen blij maakt met het resultaat.

De ideale (werk)dag bestaat, mijns inziens, niet. Echter hoe kunnen we ervoor zorgen dat de balans van Energie brengen en Energie halen op een dag in evenwicht is?

Als je dat wilt achterhalen voor jezelf, is het goed om eens te bedenken wat voor blije momenten jij hebt ervaren de afgelopen tijd, als werknemer, als mantelzorger, als leidinggevende, als familielid, als vrijwilliger.

Wanneer je die momenten weet te achterhalen, is het de kunst om te weten te komen wat je op dat moment deed of juist niet en met wie je was en waarom je er blij van werd.

Sprankelen momenten staan voor ‘in de flow’ zijn en dat houdt in dat je met iets bezig was waarmee je jouw kwaliteit(en) volop aan het benutten was. Het is een bezigheid waarvan je zelf denkt: “Dat doe ik gewoon, dat kost me geen moeite”.

Als je op een dag zoveel als mogelijk Geluk wilt ervaren, houdt dit in dat je bezig bent met iets waarvan je in ‘de flow’ zit, wat je als betekenisvol ervaart of wat anderen als betekenis vol ervaren (het heeft een doel) en het is iets wat qua moeilijkheidsgraad precies bij je past.

Van bezigheden waar je in ‘de flow’ zit, word je vrolijk en succesvol, je voelt je gezonder en vitaler.

Het levert op dat je creatief, betrokken, productief bent of wordt.

En zoals gezegd de ideale dag bestaat niet uit alleen maar (werk)geluk, maar als de afwisseling tussen werkzaamheden waar je goed of minder goed in bent, in balans is, dik kans dat je dan ‘goed in je vel’ zit.

Hoe dan?

Wanneer je merkt dat je uitgeblust bent, geen plezier meer kan hebben in veel wat zich op een dag aandient, zelfs niet meer om met vrienden tijd door te brengen, dan wordt het hoog tijd om jezelf en dat waar je mee bezig bent onder de loep te nemen.

Is dat wat ik overdag doe, uitdagend genoeg? Zet ik mijn kwaliteiten in? Heb ik overdag plezier in mijn werkzaamheden?

Zo nee, dan is het wellicht handig om eens na te denken hoe je de balans tussen geven en nemen, energie halen en brengen weer in balans kan krijgen.

Hoe dan?